حجتالاسلام و المسلمین حشمتالله رستمی، معاون فرهنگی تبلیغات اسلامی استان ایلام، در گفت و گو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) از ایلام، اظهار کرد: یکی از چالشهای فرهنگی و اجتماعی در جامعه کنونی ما و شاید بتوان گفت در اکثر کشورها، شکاف نسلهاست.
وی افزود: اولین مساله که به ذهن میرسد اختلافات فرهنگی بین والدین و فرزندان است هر چند این موضوع صحیح است ولی این مساله بسیار فراتر بوده و شکاف نسلها اختلافات چشمگیر روانی، فرهنگی، اجتماعی و تفاوت در باورها و رفتارهای اجتماعی میان 2 نسل در یک مقطع زمانی و در یک جامعه را بدنبال دارد.
معاون فرهنگی تبلیغات اسلامی استان ایلام اضافه کرد: تغییر امری اجتناب ناپذیر است و در گذر زمان ذائقههای فرهنگی و اجتماعی مردم نیز متفاوت میشوند در کشور، سیستمی فعال برای مدیریت این تغییرات وجود ندارد و از طرفی نارساییهایی در سیستم تعلیم و تربیت مشاهده میشود که نه محیطهای آموزشی و نه والدین، فرزندان خود را برای زندگی در آینده آماده نمیکنند.
رستمی تاکید کرد: والدین و مربیان بیشتر تلاش میکنند دانشآموزان و فرزندان را با معیارهایی که خود میپسندند، پرورش دهند که این پرورش نوعا ناظر به گذشته است.
وی تصریح کرد: در صورتی که باید آموزشها با اقتباس از گذشته ولی ناظر به آینده سامان داده شود که اگر این موضوع اتفاق بیافتد، جوان در حال رشد ضمن حفظ ساختارهای ارزشی و سنتها، شرایط جدید را براحتی میپذیرد و میان گذشته و آینده یک وحدت منطقی و منسجم ایجاد میشود.
معاون تبلیغات اسلامی ایلام ادامه داد: اما بخاطر عدم پذیرش تفاوت دیدگاهها، محدودیتهای نابجا بخاطر طرز تلقی مختلف از دین، فرهنگ و جامعه این ارتباط منطقی بخوبی شکل نمیگیرد و نسلی در جامعه به بلوغ میرسد و در یک مقطع زمانی قرار میگیرد که هیچ گونه مهارتی برای زندگی ندارد و این مساله زمینه را برای شکاف نسلی فراهم میکند.
وی یادآور شد: شکاف نسلها جامعه را از تکاپو و خلاقیت باز میدارد و انسجام فکری و اتحاد را در جامعه بر هم میزند، متولیان فرهنگی و آموزشی رسالتی بسیار خطیر و بزرگ بر عهده دارند که با استفاده از تمامی مهارتهای آموزشی زمینه را برای ابراز وجود نوجوانان و جوانان فراهم آورده و با سعه صدر و دانش اقناع کننده، تمامی سوالهای ذهنی آنها را پاسخ دهند و هنجارها و ارزشها را سدی در مقابل آنها قرار ندهند.
رستمی اضافه کرد: نباید اعمال سلیقه فردی را به عنوان دین و ارزشها در جامعه حاکم کنیم و در مقابل با استفاده از ابزار هنر و رسانه تمام داشتههای فرهنگی را بصورت روزآمد در اختیار نسل جدید قرار دهیم تا در کنار گذر زمان و بوجود آمدن شرایط جدید، فرد ایجاد انقطاع از گذشته خود نکند که اگر اینگونه شد جامعه شروع به تغییر کرده، ارزشهای جدید حاکم می شوند، فرهنگ تغییر مییابد و در مجموع هویت از آن جامعه رخت بر می بندد که ممکن است هیچ گاه نتوان آن را دوباره باز یافت.
معاون تبلیغات اسلامی ایلام گفت: امروز در جامعه کنونی ایران رگههایی از شکاف نسلها مشاهده میشود، نسل کنونی در عصر ارتباطات قرار گرفته و لیکن از پیش، هیچ آمادگی برای این رویارویی نداشته، مدلهای رفتاری، سبکهای گفتاری، نوع پوشش و مدل آرایش رنگ و بوی تازهای گرفته و به جرات میتوان گفت متولیان فرهنگی منفعلانه در تلاش برای مقابله با این موضوع هستند البته کار را باید بسیار زودتر آغاز میکردیم، که انجام نشده است.