به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) از ایلام، عظیم ایدی، سرپرست معاونت قرآن و عترت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام، امروز 29 خرداد در این میزگرد اظهار کرد: تاکنون 5 جلسه از سوی شورای هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی در استان تشکیل شده که چهار جلسه مربوط به سال گذشته و یک جلسه نیز امسال تشکیل شده است.
وی با بیان اینکه در آخرین جلسه شورای هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی استان، یک سری برنامهها و مصوبات داشتیم، افزود: از جمله برنامههایی که در این جلسه در نظر گرفته شد این بود که سند چشمانداز 10 ساله قرآنی استان تدوین شود که بعد از تهیه و ویرایش به مرکز ارسال خواهد شد.
سرپرست معاونت قرآن و عترت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اضافه کرد: در این جلسات مقرر شد سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان ناظر بر عملکرد مالی این شورا در نظر گرفته شود که البته کارگروههای پژوهشی و فرهنگی نیز در زیرمجموعه شورا هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی استان فعال شده تا از موازی کاری در این بخش جلوگیری شود.
ایدی با اشاره به اینکه در سنوات گذشته صدور مجوزهای موسسات قرآنی هم از طریق ارشاد اسلامی و هم سازمان تبلیغات اسلامی صورت میگرفت، تصریح کرد: در حال حاضر دبیرخانه هیئت رسیدگی به امور موسسات قرآنی در سازمان تبلیغات اسلامی استان شکل گرفته و این کار از عهده فرهنگ و ارشاد اسلامی خارج شده است.

وی به تشکیل جلسات کارگروه زیرمجموعه این شورا به صورت ماهانه اشاره و تصریح کرد: مقرر شده تا مصوبات شورای هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی در جلسه شورای فرهنگ عمومی به استحضار اعضای این جلسه برسد که در این راستا با توجه به برگزاری هفته قرآن و عترت در ایلام که هم زمان در 8 استان کشور برگزار شد در سال جاری تاکنون اعتباری برای آن منظور نشده و در صورت تامین اعتبار امسال نیز برگزار خواهد شد.
سرپرست معاونت قرآن و عترت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به برگزاری سالانهی آزمون سراسری قرآن و عترت در استان اشاره و اظهار کرد: این آزمون هر ساله اردیبهشت و آبان ماه برگزار میشود که امسال در 18 رشته و فقط در یک نوبت یعنی در آبان ماه برگزار خواهد شد که در صورت شرکت کارکنان دولت برای آنها دوره ضمن خدمت تلقی خواهد شد.
ایدی ادامه داد: مقرر شد که جلسات شورای هماهنگی فعالیتهای قرآنی به صورت ماهانه برگزار شود و با شکلگیری کمیتههای تخصصی در این زمینه مسایل قرآنی به صورت تخصصی پیگیری شده تا نیاز استان در این زمینه برطرف شود.
نجات عباسی، مسئول اداره قرآن و عترت آموزش و پرورش استان ایلام نیز در این میزگرد اظهار کرد: آموزش و پرورش با بیش از 50 درصد جامعه ارتباط داشته و در این بخش در راستای قرآن آموزی و فعالیتهای قرآنی حسب وظیفه ذاتی که دارد، کتب درسی را در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری و به منظور ترویج و آشنایی دانشآموزان با قرآن، بر اساس آموزههای قرآنی در اختیار دانشآموزان قرار میدهد.
وی با اشاره به اینکه کتاب «هدیههای آسمانی» در دست دانشآموزان محتوایی قرآنی دارد، تاکید کرد: هر ساله با توجه به جنس و سن دانشآموزان برنامههایی لحاظ میشود که با قرآن و الفبای قرآنی آشنا میشوند چون فلسفه ذاتی آموزش و پرورش تشویق و ترغیب دانشآموزان به قرآن و قرآنآموزی است و حول آنچه که نظام آموزشی تعیین کرده آموزش داده میشوند.
مسئول اداره قرآن و عترت آموزش و پرورش استان ادامه داد: دانشآموزان ما از مقطع ابتدایی تا فارغالتحصیل شدن با قرآن انس داشته و با محتوای قرآنی و یا تفسیر کوتاهی از قرآن آشنا میشوند که کتاب «دین و زندگی» که بر گرفته از آیات قرآن است در این راستا تدوین شده است.

عباسی یادآور شد: آموزش و پرورش به عنوان رکن اصلی در زمینه ترویج و تدریس قرآن، اقدامات بسیار خوبی انجام داده و هر ساله دقیقتر پیش میرود. آموزش و پرورش هر ساله نسبت به ارتقاء منابع علمی مدرسان در قالب دورههای ضمن خدمت، دوره آموزشی برگزار میکند.
وی با بیان اینکه هر ساله مسابقاتی در بخش قرآن و عترت برگزار میشود و سال گذشته سی و چهارمین دوره را به نحو مطلوب برگزار کردیم، گفت: این مسابقات همه ساله در 3 محور قرآن، عترت و نماز به عنوان 3 منشور بزرگ در بین دانشآموزان برگزار میشود که 11 عنوان مسابقه را در بر میگیرد که اجرای این طرح با آغاز سال تحصیلی صورت گرفته و با استقبال خوب دانشآموزان مواجه میشود.
مسئول اداره قرآن و عترت آموزش و پرورش استان با اشاره به اینکه از 102 هزار دانشآموز استان نزدیک به 67 هزار نفر در سی و چهارمین دوره مسابقات قرآن و عترت شرکت کردند، اظهار کرد: این مسابقات در 3 مرحله آموزشگاهها، شهرستان و مرحله استانی برگزار میشود که سال گذشته 1 هزار و 221 نفر از 67 هزار نفر به مرحله استانی راه یافتند .
عباسی با بیان اینکه در راستای توانمندسازی داوران در سال گذشته 30 نفر از داوران استان را به منظور هم سطحسازی با سایر استانهای کشور به اصفهان اعزام کردیم، افزود: هر ساله مکلف هستیم که در ماه مبارک رمضان جزءخوانی قرآن داشته باشیم که برای فرهنگیان و کارکنان ادارات آموزش و پرورش استان برپا شده و از قاریان و دانشآموزان ترتیلخوان برای برگزاری این محافل استفاده میکنیم.
وی به تاسیس مراکز دارالقرآن کریم در استان اشاره و عنوان کرد: 19 مرکز فعال دارالقرآن در سطح استان وجود دارد که از سنین 5 تا 20 سال برای دانشآموزان خدمات ارائه میدهند که خوشبختانه معلمان ما در دارالقرآنها دارای مدارج عالی قرآنی هستند.
مسئول اداره قرآن و عترت آموزش و پرورش استان با اشاره به اینکه دارالقرآنها حول محورهای تقویت بنیه اعضای دانشآموزان و شناسایی و پرورش استعدادهای قرآنی فعالیت دارند، گفت: نهضت ملی حفظ قرآن (طرح نور) نیز در راستای فعالیتهای قرآنی فرهنگیان و دانشآموزان در نظر گرفته شده که ایجاد شرایط مناسب برای تبلیغ و ترویج قرآن هدف اجرای این طرح است.
عباسی به شرکت 5 هزار و 682 نفر از دانشآموزان استان در بخش انشاء قرآن در هفته قرآن و عترت استان ایلام در سال گذشته اشاره و بیان کرد: در این حوزه 18 نفر از دانش آموزان ما برگزیده نهایی شدند .
اکبر حقنظری، رییس اداره امور قرآن تبلیغات اسلامی استان ایلام نیز در این میزگرد تشریح کرد: محور این جلسه در رابطه با شورای هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی است که در سال گذشته برای رفع درصدی از مهجوریت قرآن در استان شکل گرفت.
وی افزود: مقرر شد نیم درصد از اعتبارات دستگاهها به این شورا اختصاص داده شود که طبق گزارشی که از سوی شورای هماهنگی کشوری اعلام شده 306 میلیارد تومان اعتبار بین استانها توزیع شده است.

حقنظری به شفافسازی در نحوه هزینهکرد اعتبار تخصیصی به شورای استان در سال گذشته اشاره و عنوان کرد: معتقدم که مختصر اعتباری که برای قرآن در نظر گرفته میشود باید با هماهنگی برای گسترش قرآن هزینه شود و از همه مهمتر اینکه شورای هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی باید اعضای شورا را هماهنگ کرده تا فعالیتهای قرآنی استان وحدت رویه پیدا کنند تا به صورت جزیرهای عمل نشود.
رییس اداره امور قرآن تبلیغات اسلامی استان با تاکید بر اینکه این شورا باید از موازیکاری در بین اعضا جلوگیری کند، اظهار کرد: یکی از اهداف این شورا گسترش قرآن آموزی است ولی این سوال باید مطرح شود که از چند سال گذشته چه گسترشی در حوزه قرآن استان صورت گرفته است؟
وی گفت: بیش از 2 سال است که این شورا شکل گرفته و 5 جلسه تشکیل داده که 3 جلسه از آن کنسل شده است در صورتی در سایر استانها به صورت منظم و ماهانه تشکیل میشود چرا که قانونگذار جلسات این شورا را ماهانه در نظر گرفته است.
حقنظری با بیان اینکه در رابطه با برنامههای قرآنی مشکل ریشهای داریم، گفت: مهجوریت و مظلومیت قرآن در استان ما زیاد است. چرا نباید نفرات برتر کشوری از ایلام باشند؟ کما اینکه اساتید کشوری به استعداد ما در استان اذعان دارند.
رییس اداره امور قرآن سازمان تبلیغات استان ادامه داد: پیشنهاد داریم که سند چشمانداز 10 ساله قرآنی در استان تدوین شده و امور اجرایی به موسسات و مراکز قرآنی مردمی واگذار شود و ما از تصدیگری پرهیز کنیم.
وی با اشاره به تدوین 27 برنامه اجرایی اداره قرآن تبلیغات اسلامی برای سال 95 در استان، عنوان کرد: «با قرآن در رمضان» محوریترین برنامه ماه مبارک رمضان است که در مسجد جامع ایلام برگزار میشود، حلقههای تفسیری را در هر شهرستان داریم که در ایلام 2 استاد از قم برای حضور در این حلقهها حضور دارند، 800 نفر آموزش صحیحخوانی قرآن کریم، تربیت معلم و آموزشیاران قرآن کریم و جمعآوری قرآنهای مازاد منازل برای توزیع در مناطق محروم نیز از جمله برنامههای سازمان تبلیغات اسلامی در سال جاری هستند.
حقنظری با بیان اینکه جلسات قرآنآموزی خانوادگی نیز از برنامههای در نظر گرفته شده برای سال جاری است، اضافه کرد: در اجرای این طرح هر شب در منزل یکی از اعضای خانواده این طرح اجرا خواهد شد که صلهرحم، تشکیل صندوقهای قرضالحسنه خانوادگی و تشویق کودکان برای آموزش قرآن از مزایای اجرای این طرح است.
وی به کاهش اعتبارات شورای هماهنگی گسترش فعالیتهای قرآنی استان به دلیل عملکرد ضعیف اشاره و عنوان کرد: باید برنامهمحور باشیم نه تشکیلاتمحور و خروجی شورای هماهنگی گسترش فعالیتهای قرآنی باید مشخص بوده و نمود داشته باشد.
حجتالاسلام و المسلمین محمدباقر هاشمی، معاون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ایلام نیز در این نشست اظهار کرد: از جمله برنامههای قرآنی دانشگاه ایلام در سال جاری میتوان به مسابقات استانی، منطقهای و کشوری در 36 رشته اشاره کرد که متولی آن کانون قرآن و عترت و معاونت فرهنگی دانشگاه ایلام است.
وی با اشاره به اینکه در هر ترم 2 محفل انس با قرآن داریم که به صورت مرتب برگزار میشود، تصریح کرد: ما در دانشگاه در 3 سطح برنامه داریم که اساتید، کارکنان و دانشجویان را شامل میشود و در 5 عرصه روخوانی و روانخوانی، مفاهیم، تفسیر، رصد سایتهای قرآنی و نرمافزارهای قرآنی فعالیت میکنیم.

معاون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ایلام گفت: در بخش دانشجویی در 10 خوابگاه فعالیت مستمر قرآنی داریم که برنامههای روخوانی، روانخوانی و ترتیل همواره در خوابگاهها برپاست که در سال جاری نیز تلاوت قرآن را برای دانشجویان و تفسیر قرآن را برای اساتید خواهیم داشت.
هاشمی با تاکید بر اینکه مقرر شده هفتگی و یا دو هفته یک بار جلسات خانگی قرآن در منازل اساتید برگزار شود ، یادآور شد: در ایلام هویت شورای هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی از بین رفته است و نمیتوانیم به اهدافمان برسیم و اگر مجموعهها و شوراهایی که برای فعالیتهای قرآنی تشکیل شدهاند به حداقل رسالت خود عمل کنند وضعیت خیلی بهتر خواهد شد.
حجتالاسلام و المسلمین حسن شهیدی - مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان ایلام در این میزگرد اظهار کرد: سازمان اوقاف و امور خیریه متولی برگزاری مسابقات قرآنی از مرحله شهرستانی، استانی، کشوری و بینالمللی است.
وی با بیان اینکه برگزاری بعضی از برنامهها و به تبع آن فعالیتهای قرآنی از وظایف اوقاف در استان و شهرستانها است، تصریح کرد: شرکتکنندگان در مسابقات قرآن کریم در شهرستانها و استان بعد از برگزیده شدن به مرحله کشوری اعزام میشوند که در رشتههای مختلف از جمله ترتیل، قرائت، مفاهیم و حفظ جزها در دو رده سنی کمتر از 16 سال و بالای 16 سال برگزار میشود که در سال 94 این رویه به 18 سال تغییر کرد.
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان ادامه داد: مسابقات اذان ویژه برادران و تواشیح و محافل انس با قرآن نیز از جمله برنامههای ماست که تولیت بقاع متبرکه و برگزاری جلسات انس با قرآن در بقاع متبرکه با حضور قاریان ملی و بینالمللی از کشور مصر نیز از جمله برنامههای قرآنی ات که این اداره کل انجام میدهد.
شهیدی با اشاره به اینکه امسال نیز محفل انس با قرآن با حضور «احمد فاروق » از قاریان برجسته مصری برگزار خواهد شد، اضافه کرد: کلاسهای آموزشی قرآن و جلسات تفسیر در طول سال در برخی از بقاع متبرکه برقرار است که طرح ملی حفظ قرآن کریم نیز که امسال پنجمین سال برگزاری آن است به صورت ملی برگزار شده و متقبل تربیت 2 میلیون حافظ قرآن در کشور است.

وی با بیان اینکه سامانه جامع طرح حفظ را به صورت سراسری داریم و توسط سازمان مرکزی رصد میشود، اظهار کرد: در هر سال یک سهمیه از سوی سازمان اوقاف کشور برای ثبتنام متقاضیان در هر استان مصوب میشود و در همین راستا سازمان مرکزی، مرکز تخصصی تربیت حافظ قرآن کریم را در قم راهاندازی کرده و آموزشهای خود را هفتگی ارائه میدهند که استان ایلام در طول 4 سال گذشته هر ساله 40 نفر از مربیان را از واجدین شرایط به این مرکز اعزام کرده که تاکنون 136 نفر در این مرکز آموزش دیدهاند.
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان با اشاره به اینکه برای میزبانی مسابقه «شکوفهها» در رده سنی زیر 16 سال اعلام آمادگی کردیم که به دلیل کمبود منابع و امکانات نتوانستیم میزبان باشیم، عنوان کرد: برگزای این مسابقات بهترین فرصت برای معرفی ظرفیتهای قرآنی استان بود.
شهیدی به هزینهکرد 2 درصد از درآمد بقاع متبرکه برای اجرای مسابقات قرآنی اشاره و تاکید کرد: استان ایلام از نظر موقوفات ضعیف است و نباید فراموش کرد که موقوفات درآمدزا نداریم. در 3 سال اخیر پرداخت جوایز برندگان و حقالزحمه داوران مسابقات قرآن در سالهای 92 تا 94 صورت نگرفته است.
وی اظهار کرد: تا اواخر سال گذشته خبری از جلسات شورای هماهنگی گسترش فعالیتهای قرآنی در استان نبود و هیچ جلسهای در این حوزه نبوده و یا اگر هم بوده ما دعوت نشدهایم که در سال جاری نیز جلسه ای تشکیل نشده است.
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان با بیان اینکه اگر اوقاف عضو این شوراست چه فلسفهای دارد، گفت: باید بدانیم چه سهمی از این عضویت داریم و چرا دیده نشدهایم، عضو شورای فرهنگ عمومی نیستیم مگر اینکه دعوت شویم، سهم ریالی اوقاف در سال گذشته و سالهای ما قبل آن از شورای گسترش فعالیتهای قرآنی چیست؟
شهیدی عنوان کرد: عدم پرداخت جوایز متسابقین و داوران در طول 3 سال اخیر ضربهای کاری به مسابقات قرآنی استان زده است. انگیزه ایجاد نمیشود. برای تبلیغات شهری مشکل داریم، استقبالکنندگان از مسابقات قرآنی کم شده به نحوی که شرکتکنندگان در دو شهرستان را با هعم تجمیع میکنیم.
وی با اشاره به اینکه در مسابقات سال گذشته نفر اول رشته مفاهیم از استان ایلام بود، یادآور شد: وقتی نتوانیم مسابقات را در خور شان متسابقین برگزار کنیم بدون شک با ریزش شرکت کننده در مسابقات قرآنی مواجه خواهیم شد.